logo
De Sultan en de Jood
Toneel

Zaterdag 10 november 2012

Aanvang: 20.30 uur
Entreeprijs: € 17,50

 

Bij de laatste 4 mei-herdenking van dit jaar, in Graft-De Rijp, trad Woudenberg ook op in de Grote Kerk. Toen was iedereen onder de indruk van zijn spel. Dit jaar hebben we hem opnieuw gevraagd naar De Rijp te komen. En dat doet Helmert Woudenberg graag! Met een nieuw toneelstuk: "De Sultan en de Jood". Het stuk speelt in de tijd van de kruistochten. Jeruzalem is in handen van de moslims, onder regime van sultan Saladin. Christenstrijders willen de stad ontzetten, omdat zij de bakermat is van hun religie.

In Jeruzalem woont de rijke jood Nathan met zijn christelijke pleegdochter Recha. Dit moet echter geheim blijven, omdat het voor joden verboden is christelijke kinderen te adopteren. Recha wordt, als het huis in brand staat, gered door een jonge tempelier, die vervolgens wordt gegijzeld door Saladin. Op een wonderlijke manier voelen Nathan, Saladin, Recha en de jonge tempelier zich tot elkaar aangetrokken. Uiteindelijk blijkt dat ze meer met elkaar verbonden zijn, dan ze ooit hadden kunnen vermoeden.

Het toneelstuk is geschreven door Helmert Woudenberg, en gebaseerd op “Nathan de wijze” (Lessing) en “Antigone” (Sofokles).

De Sultan en de Jood

 

Het programma is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van: